Geschiedenis

Van Scouting

Op 22 februari 1857 wordt Robert Baden-Powell geboren. Hij trekt er graag op uit, de bossen in, tot grote ergernis van zijn leraren.Na de middelbare school kiest hij voor het leger en dat blijkt een goede keuze te zijn. Hij maakt snel carriëre en wordt uitgezonden naar India. Na vele omzwervingen komt hij uiteindelijk in Zuid-Afrika terecht. Ondertussen heeft hij een boek geschreven: "Aids tot Scouting", bestemd voor verkenners in het leger. Hij is nog in Zuid-Afrika als in 1899 de Boerenoorlog uitbreekt. Baden-Powell wordt belast met de verdediging van het grensplaatsje Mafeking. Als Mafeking eindelijk bevrijd wordt hebben de troepen van Baden-Powell een beleg van 7 maanden doorstaan. Baden-Powell keert terug naar Engeland als een held. Tot zijn grote verbazing zijn jongens zijn boek, geschreven voor soldaten, gaan lezen en zij spelen een spel als B.P.-Scouts. Dit vindt Baden-Powell eigenlijk helemaal niet prettig. Hij vindt dat jongens jongensboeken moeten lezen.

Daarom besluit hij "Aids to Scouting" te herschrijven. Maar eerst wil hij zijn ideeën testen. Hij organiseert in augustus 1907 een proefkamp op Brownsea Island met 24 Londense jongens , het wordt een groot succes. Vlak daarna (1908) verschijnt zijn boek"Scouting for boys" en het wordt enorm populair in Engeland. Scout-troepen rijzen als paddestoelen uit de grond. Kopieën van zijn boeken worden door jongens over de hele wereld gelezen. Rond 1910 starten in Engeland ook de eerste meisjesgroepen: The Guides (padvindsters/gidsen in Nederland).

Scouting in Nederland begon in 1910. In dat jaar installeert Baden-Powell in Den-Haag de eerste Nederlandse verkenners. De eerste landelijke organisatie werd ook in 1910 opgericht in 1910: de Nederlandse Padvinders Organisatie. De NPO ging in 1915 samen met de Nederlandse Padvinders Bond en heette van toen af De Nederlandse Padvinders (NPV). De NPO en NPV waren voor jongens van alle godsdiensten, maar desondanks richtten de Rooms-katholieken hun eigen organisatie op in 1938, de Katholieke Verkenners, hoewel de twee organisaties op veel gebieden samenwerkten. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden alle Scouting activiteiten verboden door Nazi-Duitsland, maar veel Scoutinggroepen gingen in het geheim door, en veel Scouts gingen bij het verzet of hielpen anderen door de verschrikkingen van de oorlog heen. Na de oorlog kwam Scouting snel weer terug en werd weer net zo populair als voor de oorlog. In 1973 zijn NPV, NPG, KV en NGB gefuseerd tot een organisatie genaamd Scouting Nederland. De Engelse naam Scouting werd toen gekozen om niet de voorkeur te hoeven geven aan de naam van een van de oorspronkelijke organisaties.

Nu zijn er over de wereld 23.000.000 jongens en meisjes in meer dan 169 landen die het spel van verkennen spelen.

Van de Hopman Masselman Groep

Hopman Flip Masselman was in het begin van de dertiger jaren lid van de Bisongroep in Zeist, waar hij voortrekker was. Toen zijn ouders in 1935 naar Soest verhuisden, begon hij hier een padvindersgroep die de naam Paltz Scouts kreeg.

Toen in 1940 Nederland, als gevolg van de Tweede Wereldoorlog,bezet werd door de Duitsers, werd de padvinderij verboden. Hierdoor kwamen de activiteiten stil te liggen, maar de groep zelf bleef bestaan.

Hopman Flip Masselman werd lid van het verzet en werd, na een sabotagedaad aan een spoorlijn in het zuiden van het land, op jonge leeftijd gefusilleerd door de Duitsers. Hij werd begraven in Zeist waar vandaag de dag zijn graf nog te vinden is.

Toen na de oorlog ook Scouting weer begon, kreeg de groep als herinnering aan zijn initiatief tot het oprichten van de Scoutinggroep en ter ere van hem, de naam Hopman Masselman Groep. Op 20 september 1945 is de groep onder de nieuwe naam Stichting Hopman Masselman Groep te Soest opgericht. In die tijd had de groep bijna vijftig verkenners, die in zes patrouilles zaten. Ook in die tijd scheidde zich een groep af, die de naam Paltz Scouts bleef behouden. De Paltz Scouts gingen later samen met een zeeverkenners groep, hierdoor ontstond de huidige Paltz- en Eemgeuzen Groep. De HMG behield de oorspronkelijke groene dassen, die de Bisons in Zeist ook nog altijd dragen.