Scouting: Samenwerken,

vermaak en vriendschap

Nederlands Kampioenschap Pionieren 2020

In 2019 organiseerde de HMG Leeuwengarde het 1e Nederlands Kampioenschap Pionieren. Van de 5 deelnemende teams werd uiteindelijk de Scouting Jan Wandelaar uit Zeewolde de kampioen. Voor foto's klik je op: Fotoboek NKP 2019

Bekijk de aftermovie:


Het was zo leuk dat we ook in 2020 het NKP organiseren. Op zaterdag 20 juni brandt de competitie los. Wil je mee doen met een team? Meld je dan aan via het contactformulier Het Nederlands Kampioenschap Pionieren.

Vanaf het eerste ochtendlicht (5.18) gaat de wedstrijd weer open voor maximaal 10 teams, om in 10 uur (dus stipt tot 15:18) een uitdagend object pionieren in de Soester Duinen bij de brandgang bij de Sparrenlaan/HMG.

De teams bestaan uit maximaal 10 deelnemers, teams kunnen zelf bepalen wie er meedoen. Teams kunnen uit Stamleden, Roverscouts, Explorers of Leidingteams bestaan. Scouts mogen ook meedoen, mits ze onderdeel uitmaken van een team met ook een aantal volwassenen. Laten jullie zien wat jullie in je mars hebt? Het NK Pionieren staat open voor teams uit alle windstreken van Nederland.

De teams maken in maximaal 10 uur een pionierobject in één van de deelnemersvakken welke zijn afgezet met lint. Normaal zijn de wedstrijdvakken 10 bij 10 meter, maar als een team meer ruimte nodig heeft kan dit bij de wedstrijdleiding vooraf aangevraagd worden.

Alleen teamleden mogen tijdens de wedstrijd en de expositietijd de wedstrijdvakken betreden. Toeschouwers blijven buiten de vakken. Er is rond de wedstrijdvakken een veiligheidsrand van minimaal 3 meter buiten elk wedstrijdvak.

Als er meer dan 10 teams willen meedoen worden de 10 meest uitdagende ontwerpen ingeloot. Elk team moet dus vooraf hun ontwerp en plan indienen bij de wedstrijdleiding.

Er is een vakbekwame jury die tevens de wedstrijdleiding adviseert en toeziet op veilig werken en veilige constructies.

Teams nemen hun eigen materialen en palen mee op één eigen aanhangwagen. Dat is ook meteen het maximum dat een team mag meenemen. Deze aanhanger wordt afgeleverd op de parkeerplaats van de HMG (Sparrenlaan, Soest) en met een tractor van de HMG op het wedstrijdvak van het team gezet.

Na afloop wordt de aanhanger weer afgezet op de Sparrenlaan parkeerplaats. Teams nemen hun eigen afval mee naar huis.

Van 15.18 tot 17.18 is er tijd om de bouwwerken te bezichtigen en te inspecteren. Om 17.30 uur worden de winnaars bekend gemaakt en daarna start het afbreken. Rond 20.00 zijn de duinen weer leeg en wordt er voor de deelnemers een barbecue en feest op het eigen terrein georganiseerd.

Feest is afgerond om 24.00. Deelnemers kunnen vrijdag vóór het NK en de zaterdagnacht erna slapen in en rond de gebouwen van de HMG.

Deelnemen kost € 20,- per persoon: (dus € 200,- per team). Dit is inclusief logies indien gewenst, ontbijt, lunch en barbecue/diner op zaterdag en koffie en thee.

Aanmelden

Aanmelden doe je door een bericht te sturen via het contactformulier naar Het Nederlands Kampioenschap Pionieren.

Voorbeelden en Ideeën vanuit het NKP 2019

Veel gestelde vragen

Hoe lang mag de aanhangwagen maximaal zijn?
We houden max 5 meter aan, maar de kar moet met een tractor door mul zand te trekken zijn naar de bouwplek van je team.

Worden er pionier en bouwmaterialen etc. beschikbaar gesteld door de organisatie?
Nee, ieder team moet zijn eigen spullen meenemen.

Mag je andere materialen gebruiken dan hout en piotouw in je bouwerk?
Teams mogen andere (vaker gebruikte) materialen verwerken zoals katrollen, ladders, vaten/oliedrums maar geen specifiek van te voren geconstrueerde onderdelen (zoals hangfietsen, Stalen platen/vlonders, etc.) als je van plan bent andere zaken dan hout en piotouw te gebruiken, neem dit dan duidelijk op in je ontwerpbeschrijving en bouwplan.

Wat zijn de jury beoordelingsnormen voor de wedstrijd?

 • Wow factor ontwerp (15%)
 • Technische bouwkundige kwaliteit (15%)
 • Kwaliteit bouwplan en gestructureerd werken (20%)
 • Kwaliteit en complexiteit sjorringen en knopen (20%)
 • Communicatie en sfeer in team (15%)
 • Veilig werken (15%)
  Veilig werken vraagt in ieder geval:
  • Bij ontwerp en bouwplan rekening houden met veiligheid;
  • Op hoogte werken = gezekerd werken
  • Veiligheidsplan per team

Dit kan in de loop van de tijd nog aangepast worden. Als de wedstrijd start liggen de criteria en hun weging vast.

We denken er namelijk over om ook de deelnemende teams vooraf te bevragen op waar jullie de nadruk willen leggen bij de beoordelingscriteria.

Willen jullie van te voren weten wat we willen gaan bouwen?
Ja, alle aangemelde teams krijgen t.z.t. een verzoek om hun bouwwerk te beschrijven (model/tekening) en een bouwplan en veiligheidsplan in te sturen.

Als er meer dan 10 teams inschrijven maken we op basis van deze beschrijvingen een voorselectie. Er kunnen maximaal 10 teams deelnemen.

Wanneer sluit de inschrijving?
De inschrijving sluit zaterdag 4 april 2020 (24.00). Dan moeten ook alle ontwerpen, bouw- en veiligheidsplannen binnen zijn.

Wanneer weten we op zijn laatst of we zijn geselecteerd voor het NKP2019 met ons ontwerp?
Zaterdag 18 april 2020 krijgen alle aanmelders te horen of hun ontwerp geselecteerd is.

Wij hebben geen team van 10 mensen , maar minder. Mag dat, en betaal je dan evenveel als een team van 10?
Je mag meedoen met een team van minder dan 10 deelnemers. De bijdrage is 20 euro per deelnemer, dus dan betaal je ook minder.

Kunnen we blijven slapen met ons team?
Ja, er is gelegenheid om op ons terrein jullie tent op te zetten en te blijven slapen. Geef dit aan bij jullie aanmelding, zodat we voldoende plekken reserveren.

Mogen we supporters meenemen?
Iedereen is welkom, toegang is gratis voor toeschouwers. Als ze willen blijven slapen, mee bbq-en of iets dergelijks, neem dan contact op met de organisatie.

Er is een feest na de wedstrijd, na de barbecue. Is dat alleen voor deelnemers?
Alle inschrijvende teams (dus ook de niet geselecteerde) krijgen een uitnodiging om te komen kijken op het NKP2019 en om deel te nemen aan de barbecue en het feest.