Sí señor

Verkenners Algemeen Niels
3 Januari 2015

Na een welverdiende vakantie (vooral voor de leiding welverdiend) hadden de verkenners vandaag weer opkomst. En het begon gelijk goed. Omdat het buiten zo koud was en het zou gaan sneeuwen, gingen we met de verkenners naar Mexico... nou ja, niet echt natuurlijk,we gingen Mexicaans koken in Masterchef stijl. Vooraan in het verkenners hok stond de tafel van masterchef Sonne, daar deed Sonne alle handelingen precies voor, in tweetallen konden de verkenners aan hun eigen tafel dit alles nadoen. Wat we maakte? Casadias.

's Middag begon de opkomst extra bijzonder. Ilan werd geïnstalleerd in is nu eindelijk een echte verkenner. Laten we hopen dat de rest hem snel zal volgen en we snel geen enkele groene bloes meer hebben. Daarna kon het koken beginnen.

Om te beginnen, de wraps. Geen kleffe wraps uit een pakje, nee, verse zelf gemaakte wraps. Met een kopje bloem, een flinke theelepel bakpoeder, 5 milliliter water en 3 eetlepels olie kon een mooie deegbal gemaakt worden. De kneedtechniek van de pro's werd voorgedaan en iedereen kneden zijn deeg zo goed mogelijk. Soms wat bloem op de tafel zodat je deegbal er niet aan vast plakte en verder gewoon goed kneden. Na het kneden maakt we hier 4 balletjes van zodat we straks 4 wraps per tweetal hadden.

Dan het belangrijkste ingrediënt: De specerijen. Lekker veel paprika poeder, wat zout, wat peper, een teentje knoflook maar ook onbekende (en ongemalen) kruiden. Komijn, Ketoembar en een laurierblaadje. Natuurlijk, zoals dat een echte chef betaamd, werden alle kruiden van te voren ook even geproefd. Een echte chef weet tenslotte precies wat er in zijn eten zit. Alleen het laurierblaadje had nog geen smaak, maar die zou pas smaak gaan hebben na het mee bakken. 

Na het proeven was het tijd om de groenten te gaan snijden, paprika, aubergine en natuurlijk een uitje. En het was tijd om de ongemalen kruiden  te gaan vijzelen. Door ze te vijzelen komen de smaken namelijk veel beter tot hun recht. Tenslotte moest de kip nog in blokjes gesneden worden. 

Na het snijden van de kip werd alles eerst afgewassen, want rauwe kip geeft kans op salmonella en dat is natuurlijk wel het laatste wat we zo aan het begin van het jaar willen. Na een grondige afwas was het tijd voor wat te drinken.

En nu... de pan op het vuur en olie erin, tijd om te gaan bakken. Eerst de aubergine, die mocht wel een lekkere tik hebben. Daarna kwam de ui en ons potje kruiden en specerijen erbij, en kort daarna ook de kip. Na dit een tijdje goed geroerd te hebben terwijl de leiding soms wat extra water in je pan deed om het geheel niet te doen aanbranden ging als laatste de paprika er bij en kort daarna de pan van het vuur. De paprika moest als laatste zodat deze lekker een beetje een bite aan het prutje gaf.

Inmiddels hadden onze deegballetjes ongeveer 45 minuten gerust, tijd om ze uit te rollen. Nu kun je hiervoor een fancy deegroller gebruiken, maar een leeg flesje leent zicht hiervoor ook prima. Opnieuw wat bloem op de tafel tegen het plakken en ook wat op je deegroller, en dan rollen tot we vier mooie wraps hadden. De wraps moesten vervolgend worden gebakken in een flink hete pan met een scheutje zonnebloemolie. Als de pan niet heet genoeg is zuigt de wrap al het vet op en dat willen we natuurlijk niet. 

Daarna het belangrijkste deel van deze kookworkshop. Het vullen van de wraps en afbakken in de pan om er echte Casadias van te maken, maar natuurlijk vooral, het opeten. De masterchefs en diens gevolg (oftewel de leiding) gingen alle tafels af om te oordelen. Na lang beraad zijn we tot de conclusie gekomen dat we deze Casadias graag krijgen voorgeschoteld tijdens een zomerkamp, kortom een zeer geslaagde opkomst.

De opkomst eindigde met helaas de afwas en het opruimen van de werkbanken, want ja.... dat hoort helaas ook bij het koken.

Voor meer foto's van deze opkomst, klik hier.

Niels