Verkenners worden Molenaar

Verkenners Algemeen Niels
16 Mei 2015


Vandaag was er voor de verkenners een bijzondere opkomst geregeld. We namen een kijkje in de Soester molen: "De Windhond". Maar natuurlijk niet zomaar een kijkje, we kregen een rondleeiding van de molenaar, maar omdat hij last had van zijn rug moesten de verkenners helpen met het in werking zetten van de molen. 

Uiteraard begon de opkomst met de vlag.... de vlag van de molen natuurlijk. Maarja, wanneer je eerst 4 steile trappetjes op moet voordat je de vlag  kunt hijsen, dan duurt de vlag wel wat langer. Maar zo'n kans krijg je natuurlijk niet vaak. Na de vlag was het tijd om de molen van buiten te ontdekken.

Tja, Want hoe bepaal je nu zonder meetaparatuur waar de wind vandaan komt? En als je dan weet waar de wind vandaan komt, hoe zet je de molen dan goed? En zijn het nu wieken, of roede? En hoe span je het zijl daar overheen? De verkenners hebben het allemaal aan de lijve ondervonden omdat ze dit allemaal zelf moesten doen.

Daarnaast was er natuurlijk ook een rondleiding door de molen (aan de binnenkant). Want waarvoor is deze molen nu eigenlijk? En hoe werkt dat met zo'n steen? Waarom zitten er groeven in de steen? Waarom hangt er vet op de bovenste zolder? En hoe kan het dat de molen 4 zolders heeft? Als het goed is weten de verkenners daar nu alles vanaf.

Voor de middag was er daarnaast nog taart bij de limo omdat zij gemiddeld per verkenner meer loten hadeen verkocht dan de ochtend speltak. Dat werd natuurlijk gewardeerd. Het weer had echter wel wat beter gekund, want zeker 's ochtends was er een vervelende miezer regen waar je toch behoorlijk nat van kon worden.

Bedankt "De Winhond" en natuurlijk bedankt meneer de molenaar voor deze supertoffe opkomst. Volgende week weer een gewone opkomst.

Meer foto's vind u hier

Niels