De fik er in

Verkenners Algemeen Niels
30 Mei 2015

Deze week leerde de verkenners eindelijk eens hoe ze een vuur kunnen maken. Onder leiding van oud-hmg-leiding en vandaag vuurmeester Frits gingen de verkenners aan de slag met technieken en houtsoorten.

Uiteraard begon de opkomst met de vlag, waarna elke patrouille een krant kreeg. Hiermee moesten de patrouilles de basis van hun vuur maken. Hiervoor hadden ze 5 minuten de tijd. Daarna kregen ze maximaal 2 lucifers om hun vuur aan te steken. Niet bij alle patrouilles verliep dit even succesvol, daarom gaf Frits daarna maar eens uitleg hoe ze het hadden moeten aanpakken om een fatsoenlijk brandend vuurtje te krijgen.
  
Daarna gingen we het bos in om eens een kijkje te nemen naar wat voor hout er nu wel, en wat voor hout er juist niet goed brand. Natuurlijk moet je dood hout zoeken, maar hoe herken je dat? En wil je dan dennenhout of sparrenhout... en hoe houdt je die twee uit elkaar? 
Nadat je je hout hebt moet je het nog sorteren, je bouwt je vuur tenslotte op van klein naar groot hout.
   
Geloof het of niet, maar met deze nieuwe inzichten is het plots alle verkenners gelukt om vuur te stoken zonder sprirites, benzine of deo, en zonder pallethout of aanmaakblokjes, en zelfs... zonder hun mes te gebruiken!

Kortom, op het zomerkamp zitten we er warm bij, want geen enkele verkenner kan nog zeggen dat hij geen vuur kan stoken! 

foto's en meer foto's

Niels